Ontstaan Audi

OpslaanOpgeslagenVerwijderd 0
Aanbiedingen score0
Aanbiedingen score0

De duitse autofabrikant Audi AG is producent van het merk AUDI .  Het in Inglostadt gevestigd bedrijf is sinds 1965 onderdeel (99,5%) van Volkswagen AG , de overige 0,05% aan aandelen staan genoteerd aan de Deutsche Börse. Het merk ontleent zijn naam van de oprichter , August Horsch, waarvan AUDI de latijnse benaming is.

Historie

De oorsprong van Audi vindt zich in het in 1899 opgerichte Horsch Automobielwerkte.

De oprichters van het bedrijf waren August Horsh (ex-Benz werknemer) en een drietal partners . Na een samenwerking van 11 jaren kwam er een eind aan de samenwerking.

Horsch zijn passie was de autosport en zijn partners waren niet eens met de investeringen die hij wilde plegen. De technisch directeur en mede-oprichter Horsch werd in 1909 ontslagen . August Horsch wilde niet stoppen en startte met een inverstering van een vermogende vriend een nieuwe autofabriek . De naam Horsch kon echter niet meer gebruikt worden ,omdat  zijn partners de wettelijke eigenaren waren van de naam als handelsmerk. De zoon van de investeerdere hoorde het gesprek tussen  August Horsch en zijn vader en zei tegen deze : “ Horsch is in het Latijn Audi,

Waarom noemt u de nieuwe fabriek niet Audi?” De merknaam Audi vond die dag zijn oorsprong.

In de dertiger jaren vond er een fusie plaats tussen Audi, DKW, Horsch en Wanderer tot één holding : Auto-Union . De merken bleven naast elkaar bestaan . Het bekende logo met de in elkaar gehaakte vier ringen , geïnspireerd door de Olympische spelen die in 1936 naar Duitsland zouden komen , is het symbool van de fusie van de vier merken waaruit het hedendaagse Audi is ontstaan .

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestond de produktielijn van Auto Union  niet uit auto’s , maar gepantserde voertuigen en andere legervervoersmiddelen . Na de oorlog werd Mercedes-Benz eigenaar van de fabriek en werd na 25 jaar de lijn voor persoonsvervoer hervat, met de succesvolle modellen als de 65, 50 , 80 en 100.

Overname door Volkswagen

Mercedes –Benz kreeg in het jaar 1965 een aanbieding van Volkswagen om het bedrijf Auto union over te nemen . Het overgrote deel van de aandeelhouders was nogal sceptisch over het aanbod vanwege de concurrentie . Er zat immers heel veel technische kennis van de prè oorlogsperiode bij Auto Union . Met een beperkte meerderheid werd door de raad van bestuur van Mercedes – Benz toch ingestemd met de verkoop aan Volkswagen . De invloeden van Mercedes- Benz waren nog wel te merken aan het eerste model na de oorlog : de Audi 60. Het zeer modern motorblok was een ontwerp van Mercedes –Benz en horde bij het model . De overtuiging lag er niet bij Mercdes-benz dat het model de markt zou bekoren . Ze besloten om het concept in zijn geheel af  te staan aan Volkswagen . Het tegendeel werd bewezen en de tegenstaanders van de overname kregen gelijk . De Audi 60 werd een succes en Mercedes-Benz had een concurrent bij. In het jaar 1969 werd ook NSU inclusief zijn slagzin : “Vorsprung durch Technik” aan de Auto Union toegevoegd , waarna het bedrijf Audi NSU Auto-Union A.G. ging heten . In 1985 veranderde de naam in Audi A.G.

Auto races

In de negentiger jaren introduceerde Audi vernieuwingen als de aluminiumcarrosserrie Audi Space Frame (ASF) op massa-geproduceerde auto’s en in het jaar 1988 werd Lamborghini  overgenomen . Eind jaren ’90  nam  Audi met succes deel  aan diverse lange-afstandsracen , met winsten in Sebring, Daytona en de 24 uur van Le Mans. In 2000, 2001 , 2002 , 2004 en 2005 behaalde Audi de overwinning in het algemeen klassement van Le mans met de Audi R8. In 2007 werd de productie versie van de raceauto op de markt gebracht ( Audi R8).Deze eerste versie van supersportauto voor de openbare weg won met afstand vele vergelijkingstests van zijn gevestigde concurrenten . In 2006 , 2007 , en 2008 won Audi met de dieselgestookte V-12 Audi R10 ook te Le mans en werden ze als haast onverslaanbaar getypeerd. Zelfs de Bentley die in 2003 won was uitgerust met een Audi motor. Peugeot was de winnaar in 2009 , maar in 2010 won Audi opnieuw Le mans met de Audi R15 . Tussen 2011 en 2014 heeft team Audi gewonnen met de Audi R18. De diesel-hybride R18 E-tron Quattro is de bolide waarmee er vanaf 2012 werd gereden . In 2015 en 2016 werd de Audi verslagen door zustermerk Porsche te Le Mans. Op 26 oktober 2016 kondigde Audi aan te stappen uit het WEC en de 24 uur Le Mans na achttien jaar meegedaan te hebben aan deze. Het besluit werd genomen om zich volledig te richtten op Formule E races.

Produktievoertuigen 

Audi heeft door de jaren heen een heleboel leuke auto’s op de markt gebracht . De Audi modellen die furore hebben gemaakt zijn de A-serie , Q -serie en de TT  serie. Vele van deze modellen hebben prijzen in de wacht kunnen slepen op diverse podia door de jaren heen. Over het algemeen zijn de modellen van Audi vrij gaaf van uitvoering en het interieur geeft een gevoel van echte luxe weer. Echte aanraders om in te rijden.

Het honderdjarig bestaan van Audi werd in het jaar 2009 gevierd met de onthulling van het vernieuwd logo.

Leaseauto
Logo
Nieuwe Account Aanmaken
Herstel Wachtwoord