Hoe zit het met de autoverzekering van een leaseauto?

Op het moment zijn er al veel zakenlieden die gebruik maken van een leaseauto, maar ook als particulier is het zeker mogelijk om te rijden in een auto die je leaset van een bedrijf. Eigenlijk wordt dit alleen maar populairder, wat in principe best logisch is. Een leaseauto is op de korte termijn natuurlijk een stuk goedkoper. Bovendien zul je geen onverwachte garagekosten hebben, dus dit zal je geen gedoe opleveren. Daarnaast zul je altijd een auto tot je beschikking hebben. Na diefstal of schade van je leaseauto zul je normaal gesproken een nieuw exemplaar krijgen waar je in kunt rijden. Toch is er ook nog wel wat onduidelijk bij de leaseauto’s, wat onder meer over de autoverzekeringen gaat. Door dit artikel zal dit al een stuk duidelijker worden.

Wie moet de autoverzekering afsluiten?

Zo kan het bij leaseauto’s onder meer onduidelijk wie verantwoordelijk is voor het afsluiten van de autoverzekering. Als er sprake is van operational lease, wat in de meeste gevallen zo is, dan is de leasemaatschappij verantwoordelijk voor de autoverzekering. Dit komt doordat de auto eigendom blijft van de verhuurder, dus deze is als eigenaar verplicht voor het afsluiten van de verzekering. Dit is voordelig voor jou, want jij hoeft je niet druk te maken hierover. Toch is er ook een nadeel. Je hebt namelijk geen invloed op de verzekering, dus bijvoorbeeld niet op de dekking en de voorwaarden. Daarnaast kan er ook sprake zijn van een financial lease, wat een andere constructie is voor het leasen van een auto. Hierbij ben jij juist verantwoordelijk voor het afsluiten van een autoverzekering, waardoor de autoverzekering wijzigen ook gedaan kan worden door jou. Financial lease houdt eigenlijk in dat jij de huurder bent, maar aan het einde van de leaseperiode zul je de eigenaar worden van het voertuig. 

Hoe moet je de auto zelf verzekeren?

Als je dus gebruikt maakt van de leaseconstructie die financial lease genoemd wordt, dan zul jij degene zijn die verantwoordelijk is voor het verzekeren van de auto. Dit is een belangrijke klus, want als je schade krijgt of als je auto gestolen wordt dan is het van belang dat je een goede autoverzekering hebt afgesloten. Hierbij is het zeker van belang om alle opties te vergelijken, zo weet je precies welke verzekering het meest geschikt is voor je leaseauto. Als de auto gebruikt wordt voor zakelijke doeleinden, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een zakelijke verzekering af te sluiten. Dit is zeker aan te raden. Er zijn overigens ook leasemaatschappijen die verplicht stellen dat de leaseauto Allrisk, oftewel WA volledig casco, verzekerd wordt. Hierdoor ben je uitgebreid verzekerd. Schade aan je eigen voertuig, maar ook aan de auto van een ander, wordt bij zo’n dekking vergoed door de verzekeraar. Natuurlijk is de premie van zo’n autoverzekering wel erg hoog. Door de verzekeringen te vergelijken kun je daarentegen alsnog wel besparen waardoor je maandelijkse kosten net wat lager uit zullen vallen.

Wat gebeurt er met de schadevrije jaren?

In de meeste gevallen zul je de leaseauto niet zelf hoeven te verzekeren, dit doet de leasemaatschappij juist. Hierdoor zul je geen schadevrije jaren opbouwen zoals je normaal doet als je zelf een verzekering hebt afgesloten. Toch kun je hier alsnog wel gebruik van maken als je een nieuwe autoverzekering afsluit. Dit doe je door de leaseverklaring van je maatschappij in te zetten. Hiermee kun je aantonen dat je een X aantal jaren schadevrij hebt gereden. De leaseverklaring zul je krijgen aan het einde van de leaseperiode. Hierin staat onder meer of je schade hebt gereden, maar ook wat de schades waren. 

Review

Laat een reactie achter

Leaseauto
Logo
Nieuwe Account Aanmaken
Herstel Wachtwoord