Auto leasen

Een auto leasen is een bijzonder vorm van het in gebruik nemen van een auto. In de eenvoudigste variant zijn er twee partijen bij lease betrokken: de eigenaar (dat is bij lease de lessor) en de gebruiker (bij lease is dat de lessee). De gebruiker betaalt gedurende een bepaalde periode (de leasetermijn) regelmatige vergoedingen. Gedurende deze leasetermijnen blijft de lessor eigenaar. Lease kunt u in uw bedrijf gebruiken voor het financieren machines, vervoermiddelen en bijvoorbeeld (in geval van een bouwbedrijf) een hijskraan.

Leasen is het financieren en dienstverlening van onder andere vervoersmiddelen en machines aan bedrijven of parculieren gedurende een bepaalde tijd tegen een regelmatige vergoeding. Aan het eind van de huurperiode (in dit artikel wordt er gesproken over leasetermijn) wordt de gebruiker, of lessee, niet automatisch eigenaar van de auto. Wel is er een optie om het product tegen een lagere prijs dan de marktwaarde op te kopen van de verhuurder (de lessor). In dit artikel behandelen we de leasing van vervoersmiddelen.

Er zijn verschillende soorten van auto-leasing

In dit artikel zullen we het hebben over operational lease, occasion lease, shortlease en private lease. Ook zullen we kijken of het wel voordelig is als je het vergelijkt met kopen.

Bij operational lease gaat het om een zakelijke vorm van huren. Aan het eind van het contract levert het bedrijf de auto of auto’s weer in. Na deze periode kan de lessee ervoor kiezen om de auto door te leasen of om die op te kopen. Bij deze vorm van leasen zorgt de lessee zelf voor onderhoud, verzekering en reparaties.

Bij full operational lease zorgt de lease maatschappij ervoor dat de meeste risico’s worden gedekt zoals verzekering, onderhoud, wegenbelasting. Occasional lease wordt toegepast als een bedrijf en auto nodig heeft voor een bepaalde gelegenheid. De looptijd van het contract is dan ook korter. Meestal worden auto’s geleased die jonger zijn dan 3 jaar, in uitstekende conditie zijn met weinig kilometers op de tellers. Aan de hand van de overeenkomst kunnen er kosten bijkomen na een bepaald aantal gereden kilometers.

Shortlease is voordelig voor bedrijven die op projectbasis werken of voor kleine ondernemers die niet veel financiele risico’s willen lopen. Ze hoeven geen dure auto aan te schaffen, maar tekenen een contract van maximaal 12 maanden, waarbij ze maandelijks ‘huur’ betalen aan de lessor. Hieronder vallen ook de onderhoudskosten, waardoor zo en bedrijf zich kan concentreren op andere kosten. Het nadeel van deze vorm is dat het maandbedraag hoger is dan de andere lease vormen en er zijn maar een beperkt aantal auto’s beschikbaar. Na een aantal kilometers kan het huurbedrag ook oplopen.

Private leasing is voor particulieren. Voor een vast bedrag per maand kunnen zij een nieuwe auto rijden waarbij alle kosten zijn inbegrepen. Het enige wat de lessee nog moet doen is bijtanken. Private leasing kan een beetje duur lijken. De lessor betaalt voor een termijn van ongeveer 48 maanden voor een auto die eigenlijk nooit zijn eigendom wordt. Wil hij de auto toch als eigendom, dan kan hij aan het eind van de lease periode de auto overkopen tegen een goedkoper bedrag. Ook kunnen er, afhankelijk van de huurovereeenkomst, kosten na een bepaald aantal kilometers bijkomen.


Algemeen bekeken is een auto leasen heel voordelig.

Je betaalt een vast bedrag over een bepaalde periode. De lessor hoeft zich niet druk te maken met onderhoudskosten, verzekeringskosten en de keuring. Verder krijgt de lessor een vervangings auto als de gehuurde auto mankementen heeft die verholpen moeten worden. Na de contractsperiode heeft de lessee de gelegenheid om de auto of de leaseauto over te kopen tegen een prijs die lager ligt dan de marktwaarde. Of hij kan ervoor kiezen om andere auto’s te huren.

Heel veel nadelen zijn er niet. Dat hangt namelijk af van de overeenkomst met de lease maatschappij.

Leaseauto
Logo
Nieuwe Account Aanmaken