Auto leasen zakelijk of privé: zzp’ers lezen hier de (belasting)regels

OpslaanOpgeslagenVerwijderd 0
Aanbiedingen score+3
Aanbiedingen score+3

Als je veel kilometers als zzp’er onderweg bent, wil je wellicht een auto leasen of kopen. Op die manier ben je op tijd en sneller bij je nieuwe klus of klant aanwezig en ben je niet afhankelijk van het openbaar vervoer. Maar wat is voor jou slimmer en beter om te gaan doen: een auto leasen zakelijk of privé? Is zakelijk rijden met een private leaseauto interessanter? En welke belastingregels kan er allemaal bij kijken zodra je zakelijk gaat rijden met een auto?

Veel ondernemers maken de keuze om te rijden in de auto waar ze al in reden voordat ze als zzp’er van start zijn gegaan. In je eigen auto rijden voor de zaak kan best voordelig zijn. Zeker wanneer je naar verhouding veel kilometers voor privé doeleinden maakt. Zakelijk rijden met je private leaseauto of eigen auto, betekent dat je € 0,19 per gereden kilometer van je omzet mag aftrekken.

Daarnaast mag je ook de BTW voor reparaties, onderhoud en het gebruik van de auto aftrekken. Let wel op dat je alleen het deel mag aftrekken dat wordt gebruikt voor de belaste opbrengsten.

Als je privé gebruikt maakt, kun je geen aftrek toepassen.

Fiscale voordelen zakelijke leaseauto

Ga je een autoleasen zakelijk en staat de leaseauto op naam van de zaak? Dan is het mogelijk om bij de aangifte inkomstenbelasting alle kosten van de winst af te trekken. Hierbij kun je denken aan de kosten voor aanschaf van de auto, benzinekosten, reparaties en je autoverzekering. Daarnaast is ook de bTW volledig fiscaal aftrekbaar.

Kilometervergoeding zzp

Wanneer je jouw auto van de zaak ook privé gebruikt, is het nuttig om een ritten- of kilometerregistratie te gaan bijhouden in een administratie. Dat zijn er verschillende oplossingen voor beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld op papier je ritten bij houden, handmatig in een Excel spreadsheet of met behulp van een app die voldoet aan het Keurmerk RitRegistratieSystemen.

Bijtelling voor privégebruik

Blijkt uit de rittenregistratie dat je de auto meer dan 500 kilometer per jaar gebruik voor persoonlijke doeleinden? Dan is er een bijtelling van toepassing. Met andere worden is het zo dat je via de bijtelling belasting gaat betalen voor privégebruik van de auto. Bij de belastingaangifte wordt de bijtelling voor het privégebruik automatisch verwerkt met de kosten van auto nog voordat je ze mag aftrekken van de belasting.

De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de prijs van de auto, het bouwjaar en of de auto goed voor het milieu is. Hierbij wordt er gelet op de CO2-uitstoot van de auto. Zo is de bijtelling van nieuwe auto’s bijvoorbeeld standaard 22% van de prijs. Is je nieuwe auto lekker duurzaam en dus zonder CO2-uitstoot? Dan is de bijtelling slechts 4%. Hierbij is er wel een maximum van toepassing van € 50.000. Over het bedrag hierboven is de bijtelling wel weer 22%.
Goed om op te letten: de bijtelling is nooit meer dan het bedrag dat je aan kosten voor de auto mag aftrekken.

Btw verrekenen privégebruik

Het privégebruik van de auto moet voor de BTW naast de bijtelling ook worden verrekend. Ieder jaar betaal je een stukje van de BTW die hebt ontvangen terug aan de fiscus. Hiervoor zijn twee mogelijkheden:

  1. Deze methode houdt in: Goed uitrekenen wat je precies hebt gereden in één jaar en hoeveel procent daarvan voor privégebruik was. Daarna betaal je de btw naar verhouding terug.
  2. Een alternatieve oplossing is: Een vaste percentage betalen van 2,7% op basis van de cataloguswaarde inclusief BPM en btw. Wanneer je vijf jaar verder bent, betaal je 1,5 % van de prijs.

Auto leasen zakelijk of privé: wat is voordeliger?

Een private leaseauto zakelijk inzetten of toch een zakelijke leaseauto regelen. Welke mogelijkheid belastingtechnisch het meest voordelig en interessant is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Rijd je veel zakelijke kilomters? Dan is zakelijk rijden toch vaak aantrekkelijker. Aan de andere kant geldt ook: wanneer je relatief veel kilometers privé rijdt, is het beter om je auto privé te leasen. Wanner je minder dan 500 kilometers per jaar privé rijdt, beschouwt de fiscus jouw auto als zakelijk vermogen tenzij de auto via operational lease in feite wordt gehuurd. Bij zakelijk vermogen heb je wel een goed sluitende kilometerregistratie nodig.

Bedrijfsauto verzekeren: optioneel?

Als je een auto of busje voor je bedrijf zakelijk gaat leasen , ben je wel verplicht om de risico’s af te dekken door een zakelijke autoverzekering te regelen. Het is namelijk zo dat een particuliere autoverzekering niet je zakelijke schades dekt wanneer je die tijdens je werk maakt. Met een zakenauto maak je ook vaak meer kilometers en er zijn vaker meerdere bestuurders of mensen en goederren die je vervoert, waardoor er een grotere kans is op schade. De zakelijke autoverzekering is vaak kostbaarder dan de particuliere variant van de autoverzekering. Gelukkig mag je de kosten voor een zakelijke verzekering wel in mindering brengen op je winst uit onderneming. Staat je auto of bus op je eigen naam, dan mag je hem ook particulier verzekeren. In dat geval zijn de kosten dan niet aftrekbaar.

Regel voordelig de autoverzekeringen voor je leaseauto

Ben jij op zoek naar een zakelijke autoverzekering? Via Leaseauto.com vraag je gemakkelijk en snel een vrijblijvende offerte aan. Combineer de zakelijke autoverzekering met een eigen vervoerverzekering, zodat de spullen in je wagen goed verzekerd zijn. Wanneer je meerdere verzekeringen afsluit, ontvang je bovendien een pakketkorting die kan oplopen tot 10%!

Review

Laat een reactie achter

Leaseauto
Logo
Nieuwe Account Aanmaken
Herstel Wachtwoord